Blog

EEN GOEDE SMID:

Kijkt naar de stand van de benen, kijkt naar de volledige bouw van het paard, zorgt ervoor dat alle 4 de hoeven/benen gelijk staan, spoort mogelijke problemen op in de hoeven (en kan deze verhelpen), legt contact met het paard voor hij begint, is vaak niet meteen beschikbaar, duidelijk verschil voor en na de bekapping, gaat rustig en zacht te werk met het paard, is langer dan 20 min bezig aan 1 paard.

Gevolgen slechte bekapping:

Gevoelig lopen, manken, blokkage in de ruggenwervels en heupen, protesteren tijdens het werken, singelnijd/zadelnijd, pijn in de benen,...

Gevolgen goeie bekapping:

Losse/bewegelijke gewrichten, goede beenstand/hoefstand, zorgt voor goede soepele gangen, werkwilligheid verhoogd, verlaagd risico op hoefproblemen.

 

Een goede smid, zorgt voor een goede bekapping, een goede bekapping, zorgt voor een gelukkig paard!

 

MOK:

Mok is een verzamelnaam van bacteriële huidaandoeningen waarbij, in de kootholte, barsten en korsten ontstaan. Meestal enkel in de achterbenen maar zeldzaam ook in de voorbenen. In ernstige gevallen kan het paard er kreupel van worden.

Oorzaken:

De oorzaak van mok is moeilijk te achterhalen. Zo zijn er paarden die mok krijgen door: Zonlicht, modder, vuile stal, overmatig schoonmaken/kuisen, verstoord lymfesysteem, …

Mok komt vaker voor bij paarden met behang aan de benen. Door de haren blijft de huid vochtiger, wat een geliefde broedplaats is voor bacteriën.

Behandeling:

 Houd de huid droog en schoon, scheer lange haren af, zorg voor een mestvrije/urinevrije stal, verwijder de korstjes op een zachte manier. (dit kun je doen met Betadine scrub), geef vitaminen om de weerstand te versterken.

ROTSTRAAL:

- Zorg voor een frequente en goede bekapping.

- Kuis de hoeven regelmatig (dagelijks) uit. Zo heeft urine, mest en modder minder kans om binnen te dringen in de straal.

- Behandel met de juiste producten. Vraag hiervoor advies aan je dierenarts.

- Zorg voor een droge voerplaats.

- Begin op tijd! Voorkomen is beter dan genezen!

HOEFBEVANGENHEID:

Hoefbevangenheid is een situatie waarin de witte lijn (waarmee het hoefbeen en hoefwand aan elkaar vast zitten) ontstoken raakt en loslaat. Dan ontstaat er een hoefkanteling.

hoefbeenkanteling:

Het hoefbeentje "valt" als het ware naar beneden. Komt op de zool te rusten of steekt, in extreme gevallen, naar buiten.

Oorzaken:

Voeding, ziekten, te weinig beweging

Behandeling:

Natuurlijk dieet: goed droog hooi, mineralen, zoutsteen en vers water, goede bekapping (liefst zonder ijzers), veel beweging! Beweging = beter hoefmechanisme = betere doorbloeding = beter afvoer van afvalstoffen

KISSING SPINES:

Pijnlijke aandoening aan de ruggengraat, de uitsteeksels op de wervels raken elkaar, komt het vaakst voor op de plek waar de ruiter zit, er ontstaat irritatie en schade, er kan botverval optreden of extra bot worden gevormd, kan vastgesteld worden via röntgenfoto's.

Symptomen:

Slechter presteren, gedrag verandering (door pijn), protest bij opzadelen, bestijgen en berijden, zichtbaar moeite met bewegen.

Behandeling:

Plaatselijk inspuiten van ontstekingsremmers, fysiotherapie, Chiro therapie, zadelaanpassing, werk patroon aanpassen, herstel hangt af van de ernstigheid van de aandoening, operatie (uiterste redmiddel)

ZOMERECZEEM:

Veroorzaakt door de allergie voor het speeksel van de vrouwelijke knut (colicoïdes robertti mug), door de hevige jeuk gaat het paard schuren, er kunnen geïrriteerde en verdikte plekken op de huid ontstaan, voornamelijk bij de manen en staart, seizoensgebonden (begint vanaf maart).

Symptomen:

Hevige jeuk, schuren aan manen en staart, afgebroken manen en staart, kale plekken, verdikte huid bij manenkam en staartwortel, open wonden op manen en staart.

Behandeling:

Nog geen geneesmiddel, eczeemdeken gebruiken, paard verplaatsten naar de zee of naar een open/winderige weide, insect werende middelen, immuunsysteem stimuleren met supplementen.