Osteopathie

Volgens de osteopathie vinden vele aandoening hun oorsprong in een gestoorde beweeglijkheid van de gewrichten, ingewanden en weefsels. De osteopaat beschouwt het organisme als een geheel, waarbij lichamelijke en psychische factoren met elkaar verweven zijn. De osteopaat voelt met zijn handen waar de bewegingsstoornis zich voordoet.. Hij zal door een manipulatie met de handen de normale beweging herstellen. Hierdoor zijn de natuurlijke afweermechanismen weer in staat op zelf de ziekte te bestrijden.

Osteopathie is een puur manuele therapie. Met behulp van de handen worden de verschillende weefsellagen afgetast en bewegingsstoornissen gevoeld. Door het manipuleren van deze bewegingsstoornissen worden de zelfhelende krachten gestimuleerd en wordt het lichaam weer in balans gebracht. Volgens de osteopathie vervullen, met name de fascia als omhullend en verbindend bindweefsel een uiterst belangrijke rol in het lichaam. Dit lichaamsbreed netwerk van fascia verbindt alle structuren, zodat een verstoring in een gebied ook van invloed kan zijn op verdere structuren. 

 

Vormen van osteopathie

Op basis van de overwegend beschouwde structuren, wordt een onderheid gemaakt tussen drie pijlers van osteopathie. Elk van deze pilaren heeft zijn eigen behandelingstechnieken, die afzonderlijk kunnen worden gecombineerd. 

Pariëntale osteopathie:

   Deze vorm heeft voornamelijk betrekking op botten, gewrichten, spieren en fascia.

Viscerale osteopathie:

   Hier ligt de nadruk op de interne organen. De nadruk ligt op de nerveuze toevoer, de suspensie in het lichaam en het bloedvatenstelsel.

Cranio sacrale osteopathie:

   Het doel van van de cranio sacrale therapie is om de mobiliteit van alle elementen te herstellen om een ongestoord cranio sacraal ritme te verzekeren.

 

Wat doet een osteopaat?

Een holistisch paardenosteopaat behandelt geen symptomen of ziekten, maar gaat op zoek naar de oorzaak van de symptomen of ziekte. Ze gaan op zoek naar waarom een bepaald symptoom of ziekt ontstaan is en wat het organisme belemmerd heeft in zijn gezonde balans. In de regel ziet een holistisch paardenosteopaat een bewegingsbeperking als oorzaak va het ontstaan van een symptoom of ziekte. Deze bewegingsbeperking wordt onderzocht en behandeld. Zo kan het getroffen gebied weer zijn natuurlijke bewegingen uitvoeren en zijn eigenlijke functie uitoefenen. Hiermee is het principe van zelfgenezing bereikt. Ze zetten de zelfgenezende krachten van het paardenlichaam aan om de symptomen of ziekte te overwinnen.