Cranio sacraal therapie

Cranio sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.H. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio sacrale systeem in het lichaam. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de meeste technieken, zoals die tegenwoordig gebruikt worden. Na 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. Upledger. Door opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft cranio zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. De laatste jaren wordt, et name in Amerika, wetenschappelijk onderzoek verricht om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen. Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonder dieren. Niet alleen wordt het oorspronkelijk natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelf genezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert. Met cranio maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie van het denken. De hersenen van mens en paard zijn opvallend gelijk in hun anatomie. Door de andere vorm van het hoofd zijn de hersenen van de mens naar verhouding aanmerkelijk groter dan die van paarden.

In het lichaam zijn verschillende pompen actief. Zo zorgt§ het hart ervoor dat er bloed door de aderen stroomt. De longen doen dat met de zuurstof en de hersenen pompen het hersenvocht vanaf het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum). Dit zogenaamde cranio sacrale ritme golft door het hele lichaam en beweegt alles mee, van bindweefsel om de organen heen tot en met e pezen, botten, spieren en hersenbeenderen waarvan nog vaak onterecht wordt aangenomen dat ze één massief geheel zijn. Door de pompbeweging van het cranio sacraal systeem krijgen de cellen continu ver vocht toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijk of emotionele blessure in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.

 

De behandeling

Het is een behandeling die gebeurt met de handen. De behandelaar legt de handen zeer zacht en losjes op het lichaam en laat ze inhet cranio sacrale ritme mee bewegen. Daar waar de handen voelen dat het ritme verstoord is zit vaak en opeenhoping van afvalstoffen. Je kunt dit onder andere voelen als warmte of als je erover heen gaat met je handen als een stroeve stroperige massa. Het kan ook harder aanvoelen dan andere delen van het lichaam. De behandelaar houdt de handen op die plek en zal kijken of deze de doorstroming weer op gang kan krijgen. Ook degene die behandeld wordt kan dit voelen. Zo kan een paard hier op reageren door zijn hoofd te laten hangen of te gaan liken, kauwen of te gaan briezen. 

Gedurende de behandeling kan het gebeuren dat het cranio sacrale systeem stil komt te liggen. Dat wordt ook wel het stillpoint genoemd. Dit kunnen we gaan vergelijken met een soort diepe slaap waar een heleboel dingen zich kunnen herstellen en kunnen helen. Processen spelen zich dan af diep binnenin het lichaam. Zowel behandelaar als paard ervaren dit stillpoint als een moment van tijdloze rust. 

De belangrijkste werktuigen van een cranio sacraal therapeut zijn de handen en de intentie in combinatie met verschillende technieken. De meeste plekken waar de therapeut aan werkt is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefstel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Maar ook zullen de benen en alle andere plekken als die aandacht vragen behandeld worden.